Trainer – ett vinnande koncept

 In Cykla, Träna
Cykelträning på trainer med Saltsjöbaden Triathlonsällskap

Cykelträning på trainer med Saltsjöbaden Triathlonsällskap på Grand Hotel. Foto: Emma Rådlund

I lördags körde jag mitt första pass på trainer. Började köra landsvägshoj våren 2012 och tillbringade den efterföljande vintersäsongen i spinningsalen för att hålla igång benen. Älskar att få ta ut mig ordentligt med stenhårda, svettiga intervaller rätt in i kaklet(?). Dock var det mindre kul (läs: lätt chockartat) att komma ut i den vassa motvinden i april följande säsong och känna att jag tappat all benstyrka jag kämpat så hårt för under utomhussäsongen. Nu överdriver jag lite, självklart har benmusklerna knappast förtvinat och efter några rundor var jag tillbaka på banan igen. Men jag kände att jag helt klart tappat en del under vintern.

Spinning eller inte?

När jag frågar runt bland vänner och läser på cykelrelaterade forum inser jag snabbt att det råder delade meningar om hur effektivt substitut spinning är för landsvägscyklister. Naturligtvis beror det även på hur den enskilda instruktören väljer att konstruera sitt pass. Enligt egen erfarenhet och åsikt är spinning ruskigt effektivt för kondisen, då fokus ligger på hög kadens och träning för hjärta-lungor, men jag upplever samtidigt att jag inte får den där sega uthållighetsträningen och benstyrkan som behövs för att nöta mil efter mil utmed landsvägarna.

Snurr på trainer

Klaus och gänget svettades i lördags. Foto: Emma Rådlund

Trainer är en vinnare

För effektivare vinterträning är tipset från coachen att skaffa sig en trainer. Har känt visst motstånd då det verkar halvkul att pressa in cykel och trainer i vardagsrummet i vår lilla 32-kvadratare för att sen behöva sitta ensam och svettas. Att få köra i grupp och bli peppad och motiverad av ett gäng trevliga cyklister känns avsevärt mycket mer lockande.

Då jag ville testa konceptet först utan att bli ruinerad slog jag till på billigast möjliga trainer som fått bra recensioner; Biltema, 999.-. Kan efter första träningen konstatera att trainern fungerar alldeles utmärkt. Den gör jobbet den är avsedd att göra, nothing more, nothing less.

Det var grymt kul att köra med gänget och jag kände en enorm skillnad i benen och resten av kroppen. Passet fick en helt ny karaktär som påminner mycket om utomhuskörning och det var så skönt att få sitta på hojen igen. Vill inte sluta med spinning då jag tycker att det är så kul och ett bra komplement för ren konditionsträning, men kommer definitivt nöta vidare på trainern. Hur fräscha och starka benen känns på premiärturen framåt vårkanten återstår att se, men det verkar onekligen lovande.

Dröm på bara

När man kan lägga sig i bocken på sin egen fin-racer, är det dessutom så mycket enklare att drömma sig tillbaka till sommarens soldränkta vägar och visualisera att jag drar klungan ner genom Europa eller sätter personligt rekord på FRA-rundan på Drottningholm.

Rekommenderas!

FRA rundan

FRA-rundan på Drottningholm en vacker sommarkväll. Foto: Emma Rådlund

Recent Posts

Leave a Comment

0