Tjusningen med träning

 In Träna

Tjusningen med träningMinus 12 grader i luften. Noll grader i älven. Deltagarna tog av sig kläderna, hoppade ner i den kalla Skellefteälven och simmade 25 meter. Störtade sedan uppför stegen med glitter i ögonen och ett stort leende. Härligt. Kul. Jag klarade det!

Över 300 simmare från 21 länder deltog i vintersimmet i Skellefteå. Nya och erfarna vintersimmare som påstår att ett kallt vinterbad är härligt avstressande. På plats fanns även de som skulle delta i Skandinaviska Mästerskapet i vintersim.

Endorfiner är kroppens eget belöningssystem

Tjusningen med träning kan ju vara att klara av det där som till en början verkar svårt, till och med ouppnåeligt.

När vi simmar i nollgradigt vatten får vi dessutom en rejäl belöning i form av endorfiner tillsammans med ett kraftigt påslag av adrenalin. Rent vetenskapligt beror det på att kroppens försvarssystem går igång när kroppen kylas ner hastigt. De yttre blodkärlen drar ihop sig och blodet strömmar snabbare genom kroppen. Effekten ger en uppiggande känsla.

Kroppen belönar all träning. Det spelar ingen roll om vi tränar kondition eller styrketränar, kroppen säger tack genom att skicka ut ett gäng endorfiner som bidrar med en känsla av välmående.

Maten smakar ju så bra efter träning

Att få stilla hungern efter tuffare träning är ren lycka. Att äta och känna hur kroppen fylls med nya krafter är en njutning. Dessutom är det näringsrik mat kroppen vill ha, lyssna och följ signalerna.

Tjusning är att kunna njuta av en bit kladdkaka, tårta eller en gräddig semla (fettisdag 28 feb) utan att lyssna på samvetets bakgrundstjat.

Det är så mycket som förbättras med träning

I början kan tjusningen vara målet, det önskade resultatet. Jakten på sekunder, snabbare reaktioner, starkare muskler, plattare mage. Men den största vinsten är nog när träningen har blivit en vana, en del av vardagen, en livsstilsvana du inte vill vara utan?

Har du någon gång på jobbet eller vid middagsbordet hamnat i en diskussion med någon som tycker att ett gymkort är en alldeles dyr investering och samtidigt köper fredagsmys – varje vecka? (Veckans specialerbjudande 3 l läsk för 30 kr, en påse lösviktsgodis för 30 kr och en påse chips för cirka 20 kr).

Jämför priset med vad varje träningspass kostar om man tränar två gånger i veckan. Jämför investeringen i hälsan. Vad bli 1 kilos viktökning per år om tio år. Att träna regelbundet är en investering för framtiden. Hela kroppen, ut- och insidan berörs ­– hjärnan, hjärtat, immunförsvaret, benstommen, blodsockret, fetter och trycket.

Sen finns ju nya prylar

Det är väl också en del av tjusningen vare sig du gillar de senaste prylarna eller är anti. Att lära sig rätt teknik är en annan tjusning. Delmål, färre skador, färre träningsuppehåll och mindre motstånd mot att komma i gång igen.

För dig som har fångats av tjusningen med träning vet att känslan efteråt är en stark drivkraft. Den kan få dig ut i spåret en grå och ruggig dag. Den får dig att nöta cykelsadel, simma längd efter längd för att vara redo när strömmen slår till eller armbågarna och kallsuparna.

Och det finns träningskompisar

De som peppar och påminner, utmanar och gör det tunga jobbet extra roligt. De man kan skratta och fira med eller bara snacka med när det känns tungt.

Det är tjusningen med träning, en naturlig del av livet och du, glöm inte att anmäla dig till årets första tävling hos oss i Saltsjöbaden.

Recent Posts

Leave a Comment

0