Utrustning för Triathlon

 In Träna, Cykla, Simma, Springa

Självklart finns det massor av utrustning för triathlon att gå loss på när du ska komma igång. Men allt du behöver är cykel, cykelhjälm, löparskor och badkläder. Låt sedan utrustningen växa i takt med dina ambitioner. När du är redo för din första tävling finns det lite mer att tänka på.

Testa alltid utrustningen innan tävlingen

Det är en gyllene regel. Välj också 2-3 kortare tävlingar innan du gör den där stora tävlingen, den som kanske är målet med hela din Triathlon-satsning. Då får du möjlighet att testa hur allt fungerar, utrustningen, tempot, näringen, känslan och återhämtningen.

Ny utrustning, det gäller även skor som ska springas in. Nya otestade kläder som kan ge skavsår på bröstvårtor, armhålor och insidan av låren. Ett tips är att tejpa bröstvårtorna med sporttejp samt smörja in lår och armhålor med vaselin.

Kom i god tid till incheckningen

Läs informationen noga från tävlingsarrangören innan tävlingsdagen så att du vet hur du ska förbereda dig. Ta reda på var du ska parkera och när du behöver vara på plats. Att stressa till tävlingen är ingen bra start.

Simningen brukar vara den gren som upplevs som den största utmaningen. Kolla därför upp före tävlingen om distansen är i öppet vatten och se till att du tränar i öppet vatten. Cyklingen? Träna i backe om vägen innehåller många backar. Går löprundan i terräng behöver du träna i terräng så att både huvud och kropp är inställda på de kommande utmaningarna.

Simning

Badmössan är ett måste och den delar tävlingsarrangören ut på tävlingsdagen. Badmössan är en säkerhetsåtgärd för att alla deltagare ska synas i vattnet.

  • Du kan simma i baddräkt, badbyxor eller topp och korta tajts. Många som simmar crawl upplever att de simmar bättre med våtdräkt eftersom dräkten har en viss flytkraft. Simmar du bröstsim kan våtdräkten få benen att lättare flyter upp och hindra dig från att ta ordentliga bentag.
  • Våtdräkt är inget måste så länge vattentemperaturen är mellan 14 och 22 grader, en timme innan start. Under 16 grader är våtdräkt obligatoriskt, över 22 grader inte tillåtet. (Svenska Triathlonförbundets reglemente)

Om du använder våtdräkt är det bra att smörja in nedre delen på våtdräktens ärmar och ben med vaselin för att den ska gå snabbare att ta av. Smörj även in halsen och nacken så undviker du skavsår.

Vill du förbereda dig inför nästa gren kan du ha på cykeltröjan under våtdräkten. Är det en kortare simsträcka hinner du inte bli så kall och då kan du spara tid på att slippa ta av dig våtdräkten.

  • Simglasögon skyddar ögonen mot simhallens klor eller salt havsvatten.
  • Öronproppar är ett råd från Svenska Triathlonförbundet eftersom kallt vatten i öronen kan orsaka yrsel. Du vill du inte uppleva när du sätter dig på cykeln.

Cykling

En trafiksäker cykel med fungerande bromsar är egentligen det enda kravet, vilket det kontrolleras vid incheckningen. Du väljer vilken typ av cykel du vill satsa på, en racercykel, standardcykel, MTB eller citybike.

Cykelhjälm är ett måste och den ska vara CE-märkt vilket kontrolleras vid incheckning.

Kläder är ett måste. Du får helt enkelt inte vara naken i växlingsområdet. Om du har simmat utan våtdräkt behöver du sätta på en tröja (gärna snabbtorkande), behöver du byta underdel gör du det i ombytestälten.

Cykelbyxor med stoppning är en investering du inte ångrar. Vid kyligare väder kan även överdragskläder och cykelhandskar vara bra att ha.

Cykelglasögon? Inget måste, du avgör själv om det bidrar till upplevelsen och resultatet. Däremot är en vattenflaska i en vattenhållare på cykeln ett värdefullt tips.

När det gäller cykelskor rekommenderas det om du har en cykel med särskilda pedaler. Annars går det lika bra med löparskor som ger snabb växling till löprundan. (Det finns speciella Triathloncykelskor som går snabbt att ta på och kan användas utan strumpor.)

Glöm inte att ta med ett lagnings-kit om du får punka. En grundregel inom Triathlon är att varje deltagare klarar sig själv. Du kommer att behöva en extra slang, däckjärn, miniverktyg och cykelpump. Kanske också något att träna på innan första tävlingen?

Löpning

Först och främst, sköna löparskor. Skavsårsplåster i fickan är dock en enkel försäkring. De flesta springer löprundan i cykelkläderna. En keps kan vara skön om solen bränner eller om vinden biter.

Stort lycka till och glöm inte att anmäla dig till årets första tävling hos oss i Saltsjöbaden.

Recent Posts

Leave a Comment

0