Kost och träning för Triathlon

 In Kost, Träna

Kost och TräningDet finns få genvägar när det gäller träning och kost. Däremot finns det många dieter som lovar både resultat och evig hälsa. Lägg till alla nya forskningsrapporter. Mitt i allt detta finns en kropp som ska ha mat och träning för att må bra.

Kan det vara så att det är kroppen som är vår viktigaste kunskapskälla? Vad händer om du lyssnar på kroppen när du väljer mat? Det kan ju vara så att det som fungerar för andra kanske inte fungerar för dig. Känn efter när du testar nya dieter om magen blir glad eller matsmältningen störd. Blir du fylld av energi eller bara trött, seg, uppblåst, gasig, grinig?

Välj den kost som får din kropp att må bra

Det finns nog ingen som mår bra av skräpmat, men vad är skräpmat egentligen? Enligt fetmaforskaren Erik Hemmingsson är skräpmat den mat som är processad och innehåller tillsatser som socker, salt och fett. Om han får bestämma skulle skräpmaten fasas ut och ersättas av naturlig mat – frukt, grönsaker och nötter.

Ta socker som exempel. (Det här är viktig information både för dig egen och för dina barns skull, om du är förälder.) För mycket socker (t. ex läsk) triggar igång hungerkänslan. Lägg till negativ stress och hjärnan får problem att stå emot de snabba belöningarna. Om stressen leder till sömnbrist kan det i sin tur leda till överätande. En ond cirkel m.a.o.

Frukt, grönsaker och nötter är fria från tillsatser

Naturlig mat bjuder på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Oavsett vad du väljer för protein är det bra om hälften av dagsransonen kommer från naturlig mat.

Börja redan vid frukosten och lägg till bär, frukt och/eller grönsaker. På mackan, i gröten eller filtallriken. (Se upp för sötade frukostjuicer.) Eller testa att byta ut gröten och mackan mot bananpannkakor med färska blåbär eller en härlig tallrik med ägg, avokado, tomat och keso. Under vintermånaderna är färskpressade citrusfrukter både prisvärda och smakar mumma – om din mage gillar syrlig fruktsaft.

Till lunch och middag fyller du halva tallriken med grönsaker. Variera så mycket du kan, med grönsaker och rotfrukter i olika färger och olika tillagningssätt. Gillar din mage råa grönsaker? Koka eller ugnsbaka. Det finns massor av recept på nätet så det behöver aldrig bli tråkigt. Kanske har du något recept att dela med dig av?

Mellanmålen – fylla på med naturlig mat. En näve nötter, en frukt, en smoothie på gröna grönsaker.

Vatten är livets dryck

Brist på vatten gör hjärnan slö och oinspirerad. Testa en eftermiddag på jobbet när energin tryter och du går till kaffeautomaten för att fylla på. Drick ett glas vatten i stället och se vad som händer.

Inled gärna dagen med ett glas vatten. Gärna varmt (kokt) vatten. Fyll sedan på under dagen. Ta ett glas vatten när du fikar, ha vatten tillgängligt på skrivbordet eller där du jobbar. Ett tips är att smaksätta vattnet med någon smak som du gillar. En lime- eller citronskiva, gurka, mynta eller ingefära.

Fakta är att en vuxen kropp består till 65 procent av vatten och att vi gör av med cirka 3 liter vatten om dagen. Ena halvan ersätter vi med kosten och andra halvan genom att dricka vatten. Vi behöver dricka omkring 1,5 liter vatten varje dag för att balansera.

Får kroppen för lite vatten protesterar den. Utöver att hjärnan blir trött och mer stresskänslig kan vi få huvudvärk, sämre fungerande matsmältning och sämre hy.

Ett tips är att göra en egen liten forskningsstudie

Bli expert på vad din kropp mår bra av. Skriv ner vad du äter och dricker, hur du tränar samt även vad som har hänt, påverkat dig under dagen. Du kommer att lära dig vilken kost som fungerar bäst för dig. Du kommer också upptäcka vad som påverkar och triggar dig. En investering på 5-10 minuter om dagen blir över sikt en rejäl självstudie om din resa till formtoppen. En studie som du kan ha nytta inom alla områden i livet.

Lycka till med ”forskningen”, kosten och dina träningsresultat och glöm inte att anmäla dig till årets första tävling hos oss i Saltsjöbaden.

Recent Posts

Leave a Comment

0