Tommy Jansson – rutinen personifierad

 In Intervju, Tävla

Tommy JanssonFör drygt ett år sedan plinga det till i min Instagram: ”Hej, det är Tommy Jansson och jag vill nog träna och tävla med er.” Efter lite mailväxling fattade jag att den här Säter-masen nog fattade vad han pratade om. Låt mig presentera Tommy Jansson som tog hem förstaplatsen i herrar 45-49 på tiden 01:09:03.

Tommy, i förra intervjun mötte vi Jessica som just gjort sin triathlondebut. Du är liksom i andra änden på skalan, berätta!

Jo, jag var med i triathlon-Sverige när det startade 1986. Då stod jag som flaggvakt i ett hörn på Säter Triathlon. Det var EM (Ironman) och de bästa i världen kom. För att nämna några så deltog Mark Allen, Dave Scott, Scott Tinley, Erin Baker med flera stora legender. För mig var detta helt nytt. Och när amerikanarna kom, supertränade, brunbrända, i Oakley-brillor och cyklar man inte sett tidigare så klickade det direkt. ”Detta” är min sport tänkte jag!

Karriären startade dock med något så konstigt som bågskytte, med några SM-guld, för att övergå till att hoppa runt i alla möjliga olika sporter innan det satt fart på riktigt med triathlon. Det visade sig att jag hade viss talang för sporten och det tog inte lång tid innan framgångarna kom. Jag tävlade under 10 år på en hög nivå runt om i Sverige men också en del utomlands.

Karriären slutade lite snöpligt 1996 med en hjärtmuskelinflammation. Den skrämde mig rätt mycket och det fick mig att välja en arbetskarriär istället.

Wow, vilken resa. Slutade du träna helt i och med detta?

Njae, mellan 1996 och 2014 så var det sporadisk träning på en mer måbra-nivå i lite olika sporter. På grund av en skada som gjorde att jag inte kunde springa kom jag in på triathlon igen 2014. Jag körde några sprinttävlingar och kroppen tyckes liksom minnas tidigare bravader, och saknaden till sporten väckte tävlingsinstinkten. Så nu är det full fart igen.

Vilken är din bästa gren?

Jag brukar säga att jag inte är bra på någon av grenarna, utan tillsammans så blev det bra. Min uppfattning är att ingen egentligen sticker ut, varken som svag eller stark. Dessutom har jag gillat träna alla tre grenarna och gör det än idag. Men om jag måste välja så skulle nog löpningen vinna för den är så enkel att utföra jämfört med både simning och cykling.

Hur har du tränat under året?

Jag tävlar för Saltsjöbaden Triathlonsällskap, ett väldigt trevligt gäng och som jag trivs väldigt bra med. Vi i klubben får varje söndag ett träningsschema för kommande vecka. Till detta har jag också valt att ha KJ Danielsson som tränare för att bolla träningen extra med.

Efter vår sprint, hur har din tävlingssommar sett ut och vad väntar?

Efter att ha åkt ner till Kalmar Ironman 2015 för att heja på alla mina klubbkompisar, och möttes av en stämning jag aldrig sett på nån triathlontävling tidigare, så åkte jag hem direkt och anmälde mig till årets upplaga.

Jag körde min enda Ironman 1989 (EM i Danmark) och kände nog att jag var klar med Ironman men så var det tydligen inte. Så det har varit fokus på att tävla och träna under året inför Kalmar. Men tävla är den bästa träningen, så jag har kört ett tiotal tävlingar under säsongen. Allt från super-sprint till halv Ironman. Nu är det endast ett par dagar kvar till det stora målet!

Vilka lärdomar har du fått genom åren?

Jag har hållit på så länge och jag kan nog på något sätt tycka att jag tränar bättre idag än i min tidigare karriär. Och det är väl just erfarenheten jag fått. Jag lyssnar mer på kroppens signaler. Och tar ofta extra vilodagar, avbryter pass, minskar ner när det inte känns bra. För att kunna köra på extra när det känns bra. Nu för tiden är jag mycket bättre på att följa min plan. Så när det är lätta pass så är det det, för att jag ska ha kraft att verkligen ta i när det föreskrivs hårda pass.

Även om du inte är klar med denna säsong än, har du funderat något på nästa år?

Jag har bestämt att köra och satsa ett år till på samma nivå. Målsättningen är att vara bland de bästa i min åldersgrupp även 2017. Helst vinna någon av distanserna på SM. Jag kommer köra 70.3 Ironman Mallorca 2017 och ytterligare en hel Ironman. Har inte riktigt bestämt var än.

Tänker du försvara din placering under nästa upplaga av Saltsjöbaden Triathlon Sprint?

Jag tänker absolut delta på Saltsjöbaden Triathlon Sprint igen för att göra det riktigt surt för mina konkurrenter. Ett arrangemang jag tycker är en av Sveriges bäst arrangerade tävlingar.

Nu håller vi tummarna för Tommy Jansson och alla andra som kör Kalmar i helgen. För er som är nere och hejar på era kära och nära, anslut till oss i rondellen vid cyklingen. Om du vill veta mer om Saltsjöbaden Triathlonsällskap och vår verksamhet är det bara att rycka tag i någon av oss.

I annat fall är du varmt välkommen till vårt informationsmöte (den 15/9, kl 18:00-20:00) angående den stundande säsongsstarten. Anmäl dig i formuläret nedan.

[activecampaign form=1]

Recent Posts

Leave a Comment

0