Jonatan Bejmar ska försvara pallplatsen

 In Sprint 2016, Tävla

Jonatan BejmarGanska biffig för att vara triathlet, tänkte jag när han dök upp tillsammans med Oskar Djärv vid förra årets tävling i Saltsjöbaden. Men det verkade hur som inte stoppa framfarten för Jonatan Bejmar när han knep andraplatsen med dryga 12 sekunder före Donato Campanini.

Jonatan, berätta lite om din bakgrund!?

Jag höll främst på med lagsporter som ung och fastande tidigt för ishockey. Spelade TV-pucken för Blekinge och blev därefter uttagen till regionsläger för dem bästa spelarna i södra Sverige. Höjdpunkten som ishockeyspelare var säsongen 09-10 då jag spelade i min moderklubb (Olofström IK) och vi tog oss hela vägen till kvalserien mot Allsvenskan.

Jag avslutade ishockeykarriären våren -12 efter en säsong i Nynäshamn och började efter det att triathlonträna, om en i ganska blygsam omfattning. Körde World Triathlon Stockholm samma sommar och slutade 12:a i motionsklassen på olympisk distans, sen har det bara rullat på.

Vad är ditt långsiktiga mål?

Att etablera mig i toppen på Svenska tävlingar och på allvar slåss om SM-medaljer på kortdistans, samt att ta mig ut och tävla på Europacuper på samma distans. Det är en bit kvar men jag närmar mig hela tiden. Det beror till stor del på att jag bor och tränar i Falun, där jag är medlem i Dala Sport Academy, vilket är en otrolig hjälp i min satsning och något som jag rekommenderar andra med elitambitioner att söka sig till.

Ditt mål med säsongen?

Målet är Danske Invest Cupen där jag vill placera mig högt i sammandraget med huvudtävlingar SM i sprint (Uppsala) och Olympisk (Umeå). I år har ju dessutom den sista tävlingen i Malmö fått Europacupstatus, så likt många andra kortdistansare är jag självklart väldigt sugen på att få dra på mig den blå/gula landslagsdressen och efter det följa upp med någon ytterligare Europacup utomlands.

Det kommer dock att bli otroligt tufft, men min inställning är att jag har samma möjligheter som alla andra som ställer sig på startlinjen i sommar att knipa en plats.

Grymt spännande, hur ser ditt tävlingsprogram ut?

Hela säsongen är väl inte helt spikad i detalj men i stora drag ser den ut på följande vis…

Premiären va nu i helgen i Hallstahammar. Detta följs av er tävling i Saltsjöbaden och sedan Uppsala. Därefter gör jag ett försök på lite längre distans för första gången och kör SM på halvdistans i Vansbro och därpå blir det fullt fokus på resterande tävlingar i cupen, Gävle, Umeå och Malmö.

Varför Saltsjöbaden Triathlon Sprint?

Jag körde tävlingen förra året och gillade verkligen arrangemanget dessutom har jag ju en pallplats från förra året att försvara. Sen ligger den bra till i tiden, eftersom jag inte tävlar utomlands på våren så är det värdefullt för mig att få köra några tävlingar innan Sprint SM i Uppsala som ligger ganska tidigt i den Svenska tävlingssäsongen.

Vilken är din favoritgren?

Får nog ändå säga cyklingen här, med simning på god andraplats. Gillar framförallt tävlingsmomentet som blir i de tävlingar där drafting är tillåtet, kampen man-man och möjligheten att förändra förutsättningar i loppet genom att köra smart taktiskt. Som gammal ishockeyspelare passar det dessutom mig bättre när det blir lite ryckigt tempo, jämfört med att bara ligga och mala. Jobbar dock på att förbättra min förmåga att köra tempo som det kommer bli här i Saltsjöbaden.

Vilket är ditt bästa triathlon-tips för oss amatörer?

Tro på dig själv och din egen förmåga, det kommer man långt på. Förutom det så är det tålamod och kontinuitet. Det hjälper inte att träna hårt om det slutar med att du är trött och skadad när det väl är dags att tävla, det har jag själv bittert fått erfara.

Värsta minnet från karriär?

SM på olympisk distans i Västerås 2014. Jag hade gjort en perfekt simning med mina förutsättningar och kom ut på cyklingen i vad som senare skulle bli den stora andraklungan. Innan det skedde hade jag dock redan blivit avhängd av en brutalt stark Erik Holmberg. Försökte sen samla nya krafter och vänta in bakomvarande cyklister bara för att bli avhängd igen av Jonas Lerneteg . Ska tilläggas att jag aldrig tidigare hade blivit avhängd när jag väl legat på hjul, så jag fick nog och klev av loppet.

Vem vill du se på startlinjen i Saltsjöbaden 2016?

Många av dem jag gärna tävlar mot finns redan på startlinjen men får väl säga min gode vän Adam Stenman (Stoneman Coaching). Inte så ofta vi tävlar mot varandra då han satsar på långdistans så alltid kul när möjligheten bjuds att försöka ge honom spö 😉

Om du vill delta i årets upplaga av Saltsjöbaden Triathlon Sprint och tävla med Jonatan och många andra duktiga triathleter, anmäl dig här senast den 3 juni.

Recent Posts

Leave a Comment

0